Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

Автор: проф. д-р Иван Костов

Нормалното вагинално течение има няколко предназначения – да почисти и овлажни влагалището, да предотврати развитието на инфекция или да пребори вече съществуваща такава. Въпреки че е нормално цвета, текстурата и количеството на вагиналния секрет да варират по време на целия менструален цикъл (периода от началото на една менструацията до началото на следващата), някои промени в него могат да бъдат индикация за проблем.

На първо място трябва да разберете каква е разликата между нормално и анормално вагинално течение. Това ще ви помогне да разбирате кога е моментът, в който трябва да вземете мерки и да се консултирате с лекар.

Текстурата и цветът на нормалния вагинален секрет варира до известна степен – той може да бъде фин, лепкав и еластичен или по-гъст. Трябва да е прозрачен, бял или почти бял на цвят.

Важно е да наблюдавате промените във вагиналният секрет. Следните промени могат да бъдат сигнал за проблем:

 • промяна в миризмата (особено появата на неприятна миризма)
 • промяна в цвета (зеленикав, сив или изглеждащ като гной)
 • промяна в структурата (пенесто течение или изглеждащо като извара)
 • вагинален сърбеж, парене, подуване или зачервяване
 • вагинално кървене или зацапване, което не е менструация
  Вагиналните инфекции, като например бактериална вагиноза, кандидоза (гъбична инфекция) и трихомониаза са чести причини за анормално вагинално течение. Някои инфекции, които могат да предизвикат промени във вагиналния секрет, се разпространяват чрез сексуален контакт Пример за това е гонореята. Други инфекции могат да възникнат и без полов контакт, като бактериалната вагиноза или гъбичната инфекция.

Ако забележите някакви промени във влагалищния си секрет и мислите, че те могат да са симптом за някакъв проблем, посетете лекар възможно най-скоро. Симптомите на тези инфекции могат да бъдат много сходни, но имат известни разлики, които можете да забележите:

 • Гъбична инфекция
  Гъбичната инфекция може да предизвика силно бяло течение, наподобяващо извара. Обикновено тя е съпроводена със силна миризма и може да причини сърбеж или парене.
 • Бактериална вагиноза
  Бактериалната вагиноза може да доведе до неприятна миризма, наподобяваща на миризмата на риба. Възможно е течението да стане фино и сиво на цвят.
 • Трихомониаза
  Трихомониазата е полово предавана инфекция и може да предизвика силна миризма. Вагиналното течение може да стане жълто-зелено на цвят и пенливо. Трихомониазата често причинява сърбеж във вагината и болка при уриниране.

Много е важно да се консултирате със своя лекар, ако имате промени във вагиналното течение или някои от описаните симптоми. Това е особено важно ако водите полов живот и не използвате презервативи, тъй като много полово предавани болести причиняват промени във влагалищния секрет.

Ако мислите, че може да имате полово предавана болест, кажете това на своя лекар. Свържете се с него и ако имате треска или болка в корема или тазовата област.

Сподели публикацията:

Разгледай още статии