Мамнезия или мозъка на бременната

Автор: проф. д-р Иван Костов

Разсеяност, забравяне, загуба на памет – това са симптоми, които са добре известни на всички и от които страдат много жени в периода на своята бременност. Съвсем естествено, жените ги интересува колко ще продължи това състояние и дали бременността им ще повлияe на техните умствени способности след раждането, защото проявленията на „бременния мозък” водят до дискомфорт и конфузни ситуации не само за самите бъдещи майки, но и за тяхното близко обкръжение.

Мозъкът на бременната жена пренастройва приоритетите по нов начин – на преден план излизат безопасността и здравето на бебето, и неговата защита от заобикалящия свят. Всичко останало минава на заден план. Учените са дали на това явление термина „мамнезия”. Мамнезията нe възниква безпричинно, тя се проявява в резултат на недоспиване, хормонални изменения и стрес, които са спътници на всяка жена през периода на нейната бременност.

Научно доказан факт е, че в мозъка на бременната жена се формира т.нар. „доминанта на бременността”, която променя из основи дейността на висшата нервна система. Най-просто казано, непредвидимите желания, капризите и обидчивостта са симптоми и признаци на мамнезия, при която мозъка на жената започва да функционира на инстинктивно, подсъзнателно ниво и дейността му се фокусира върху опазването и защитата на потомството.

Игнорирайки своите задължения, бременната жена се „изключва” от действителността и се съсредоточава върху своето бебе. Тя се вълнува и тревожи от промените в своя организъм, от наближаващото раждане с всички последици от тази огромна стъпка в нейния живот. Мислите ѝ са обсебени от здравето на бебето, от необходимостта да се обзаведе детски кът, да се закупят детско легло, повивалник, биберони, пособия и помагала за бебето, и т.н. В главата на бременната жена протича такъв огромен поток от информация и въпроси за бебето, че за полагането на домашни задължения или за решаването на битови проблеми не ѝ остават нито сили, нито време.

Ситуацията става още по-сложна, тъй като тези процеси остават невидими или често неразбрани от околните (още повече – от любимия мъж), и за тях поведението на бременната жена изглежда просто капризно и нелогично. Това от своя страна създава напрежение в личните отношения и често е източник на семейни драми и скандали. Затова, скъпи бременни, имайте предвид, че с мамнезията можем и трябва да се справим. Ето няколко прости съвета:

  1. Създавайте предварително списък с належащи задачи за деня и разпределете времето си;
  2. Подгответе си седмичен график (и без друго бременността се проследява в седмици) и го дръжте винаги под ръка, за да можете своевременно да го обновявате;
  3. Почивайте си повече, просто лежейки, или си вземайте разхлаждащ душ;
  4. Внимавайте с хранителния режим – приемайте основно лека храна;
  5. Избягвайте конфликтните ситуации и се старайте да получавате колкото се може повече положителни емоции;
  6. По-често се разхождайте на открито, на чист въздух и се наслаждавайте на живота.

Мамнезията не е болест – това е временно състояние на вашия мозък, който работи в режим на „изчакване на бебето”. В последствие неговият активен режим на работа се изключва автоматично и постепенно след раждането, като обикновено адаптацията отнема няколко седмици.

Мамнезията е още едно доказателство, че природата и съдбата ви е дарила с възможността да дадете нов живот, не за да ви накаже с неудобствата на бременността, а за да можете да усетите своята уникалност и неповторимост като жена и бъдеща майка!

Лека бременност!

Сподели публикацията:

Разгледай още статии